Όχι απλά ανανεωμένη, αλλά εντελώς καινούργια είναι η ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ (www.ekebi.gr) που ανέβηκε χθες στο Διαδίκτυο. Τα λέει όλα και μάλιστα στην πιο εξελιγμένη και καλαίσθητη μορφή, με ωραία χρώματα και καθαρά πλαίσια, ξεκούραστα στο μάτι.
Περισσότερο εύχρηστος, από λειτουργική και τεχνική πλευρά, ο διαδικτυακός τόπος έχει πολλές θεματικές σε ένα άψογα οργανωμένο μενού, αλλά και πολλές κουκουβάγιες!
Γιατί η νέα ιστοσελίδα έχει και μασκότ. Και τι άλλο θα ταίριαζε στο ΕΚΕΒΙ, παρά μια σοφή κουκουβάγια που κάνει διασκεδαστικό το σερφάρισμα σε βιβλιόφιλους, μελετητές και άλλους; Η κουκουβάγια του ΕΚΕΒΙ ντύνεται ανάλογα με την ενότητα για να θυμίζει στους επισκέπτες πού βρίσκονται: κρατάει ένα αρκουδάκι για την έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου, ντύνεται δημοσιογράφος για το γραφείο Τύπου ή ταχυδρόμος για τον τομέα των νέων και στρογγυλοκάθεται πάνω στην υδρόγειο σφαίρα για να μας θυμίσει ότι είμαστε στον τομέα του εξωτερικού.
Με το που μπαίνεις στο σάιτ, το μάτι πέφτει σε πολλές δραστηριότητες: 2008 Ετος Καραγάτση, Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, τα νέα του ΕΚΕΒΙ, αρχεία, έρευνες, λέσχες ανάγνωσης, «Ithaca on line», «Βιβλιονέτ» (θα ανανεωθεί σύντομα). Υπάρχουν όμως και τέσσερις ολοκαίνουργιες ενότητες:
- Μια εύχρηστη ατζέντα όπου καταγράφονται όλες οι εκδηλώσεις βιβλίου σε όλη την Ελλάδα.
- Αρχεία συγγραφέων: περιέχει βιογραφικά, εργογραφία, κατάλογο μεταφράσεων των έργων και φωτογραφικό υλικό, περισσότερων από 250 Ελλήνων συγγραφέων. Το ΕΚΕΒΙ σκοπεύει να τα εμπλουτίσει και με οπτικοακουστικό υλικό.
- Ψηφιοποίηση λογοτεχνικών περιοδικών (θα είναι έτοιμη τους προσεχείς μήνες): περιλαμβάνει το περιεχόμενο των «Νέα Εστία», «Οδός Πανός», «Περίπλους», «Πλανόδιον».
Προβολή της ελληνικής ποίησης στο Διαδίκτυο: περίπου εκατό έργα κλασικής, νεότερης και σύγχρονης ποίησης έχουν ανεβεί στην ιστοσελίδα.
Προγράμματα ενίσχυσης επαγγελματιών: καταγράφονται όλα τα προγράμματα του ΕΚΕΒΙ (40), που έχουν γίνει με στόχο την προώθηση συγγραφέων, μεταφραστών, βιβλιοπωλών, εκδοτών και βιβλιοθηκονόμων.
Τον σχεδιασμό της σελίδας ανέλαβε η εταιρεία «Karamella».
Το έργο χρηματοδοτείται κατά το 75% από το Διαρθρωτικό Ταμείο (ΕΤΠΑ) και 25% από το ΥΠΠΟ, στο πλαίσιο της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» του Γ' ΚΠΣ.