Τα περιττά κιλά καταστρέφουν την κοινωνική ζωή, επηρεάζουν όχι μόνο την καριέρα, αλλά και την υγεία και επιπρόσθετα σκοτώνουν τον έρωτα. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Πλάτωνας συνέδεσε τη θελκτική φυσιογνωμία με τον ηθικό και καλό άνθρωπο.
Πράγματι, και στην εποχή μας, σε μία κοινωνία γεμάτη γλυκούς πειρασμούς και υπεραφθονία αγαθών, το ιδανικό σωματικό ιδεώδες κωδικοποιείται από την νεότητα, την υγεία και φυσικά το μικρότερο δυνατό βάρος. Πρόκειται για μία αντίληψη, η οποία δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται σε μεγάλη έκταση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία ακατάπαυστα δίνουν έμφαση και βαρύτητα στο πώς να γίνεται ή να διατηρείται κάποιος ελκυστικός. Άλλες σημαντικές βιομηχανίες, όπως αυτές της μόδας, των καλλυντικών, της πλαστικής χειρουργικής, των κέντρων αδυνατίσματος και σωματικής αγωγής παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο στη διατήρηση της πολιτισμικής αυτής ιδέας.
Αρκετοί είναι οι υποψήφιοι, και συγκεκριμένα νεαρές κοπέλες, οι οποίες εμπλέκονται σε νόρμες ανορθόδοξων διατροφικών σχημάτων προκειμένου να αποκτήσουν το ιδεατό κορμί, το οποίο προβάλλεται ως πρότυπο (γυναικείος πληθυσμός περισσότερο ευάλωτος από τον ανδρικό). Το ατέρμονο αυτό κυνήγι της λεπτότητας, όπως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί αρχίζει και εκδηλώνεται στις μέρες μας από την εφηβική κιόλας ηλικία, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνονται οι πιο έντονες αλλαγές σχετικά με το σχήμα του σώματος και την κατανομή λιπώδους και μυϊκής μάζας. Τα νεαρά μάλιστα κορίτσια γίνονται ολοένα και πιο ανικανοποίητα στο θέμα της εμφάνισής τους.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ακόμη και στην περίπτωση που το βάρος τους είναι μικρότερο από το κανονικό εξακολουθούν να υπόκεινται σε διάφορες δίαιτες αδυνατίσματος, προκειμένου να μάχονται τον φόβο τους στο να γίνουν παχύσαρκες. Οι περισσότεροι έφηβοι διατηρούν μια λανθασμένη εικόνα όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση, με ιδιαίτερη έμφαση στο σωματικό τους βάρος.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν επισημάνει, ότι τα περιστατικά διαταραχών λήψης τροφής (νευρογενή ανορεξία), έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και ενδέχεται να παρουσιάσουν σημαντικές φυσικές (αμηνόρροια, μειωμένη οστική πυκνότητα, αναιμία, διατροφικές ανεπάρκειας), αλλά και ψυχολογικές επιπλοκές (διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, αίσθημα αναποτελεσματικότητας, τελειομανία, διαπροσωπική δυσπιστία, φόβοι ωριμότητας).
Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι ένα λεπτό κορμί δεν σημαίνει, ότι είναι και απαραίτητα υγιές. Είναι σημαντικό ο καθένας να διατηρεί ένα ασφαλές ποσοστό σωματικού λίπους, το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Είναι γνωστό, ότι το σωματικό λίπος παίζει καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, την παραγωγή ενέργειας και σημαντικών ορμονών, την απορρόφηση και μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, Ε και Κ και την παραγωγή της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης (απαραίτητο ένζυμο για τον μεταβολισμό του λίπους).
Η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς απαιτεί υπομονή και επιμονή και καλό είναι να συνδυάζεται με φυσική δραστηριότητα προκειμένου να επιτυγχάνονται όσο το δυνατό περισσότερα οφέλη για την υγεία του ατόμου (ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος, περιορισμός ελευθέρων ριζών και ανανέωση κυττάρων).
Παρακάτω παραθέτουμε μερικές συμβουλές σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
- Μη διστάζετε να απορρίπτετε διατροφικά σχήματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών (διάσημες δίαιτες), αλλά φροντίστε να ενστερνιστείτε υγιείς διατροφικές συνήθειες και θετική σκέψη που θα συμβάλλουν στην ισορροπία του οργανισμού.
- Πείτε ναι στα φρούτα και στα λαχανικά εποχής, στο πολύ νερό και στα μικρά συχνά γεύματα με ιδιαίτερη έμφαση στο πρωινό.
- Ελέγχετε το σωματικό σας βάρος 1 φορά την εβδομάδα και προσπαθείτε να το διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα.
- Εντάξτε τουλάχιστον 2-3 φορές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σας τη φυσική δραστηριότητα.
Τέλος, σε όλα τα παραπάνω είναι σημαντικό να συμπεριλάβουμε και την αγάπη για τον εαυτό μας. Είναι κάτι που μπορούμε να επιτύχουμε αν προσπεράσουμε για λίγο την επιφανειακή σημασία του όρου ελκυστικότητα και προχωρήσουμε σε βαθύτερες ερμηνείες της έννοιας αυτής, που είναι σαφέστατα περισσότερο ουσιαστικές, με στόχο την επίτευξη ενός υγιούς και ψυχολογικά ισορροπημένου ατόμου.