Μου μπήκε μια περίεργη ιδέα στο μυαλό. Έτυχε να πέσω επάνω σε μια μηχανή του χρόνου, δυαδική τουλάχιστον. Καθώς βιώνω συνεχώς τη μεταμόρφωση του διαδικτύου, ενός -όχι μακριά από την πραγματικότητα- ζωντανού οργανισμού, στο νου μου ήρθε η ερώτηση του παρελθόντος. Πόσες ρυτίδες έχει στο πρόσωπό της η “πληροφορία”;
Η απλή απάντηση δεν είναι και η σωστή. Μία αριθμητική ένδειξη προσδιορίζει μόνο μία συγκεκριμένη ποσότητα: αυτή του χρόνου στην προκειμένη περίπτωση. Η σωστή απάντηση έγκειται στα γεγονότα. Τα γεγονότα που καταγράφηκαν και απαθανατίστηκαν στο μέσο των αμέτρητων καλωδίων, αυτών που συνδέουν τα πάντα μεταξύ τους αλλά η ονομασία δεν προσδιορίζει τίποτα συγκεκριμένο. Το ίντερνετ είναι παντού αλλά και πουθενά συγκεκριμένα. Αν ζύγιζες σε πραγματικές μονάδες τον όγκο των πληροφοριών θα κατέληγες σε περίπου 51.
51 Γραμμάρια.
Η Wayback Machine αρχειοθέτησε αθόρυβα κάτι λιγότερο από 2 δεκαετίες μοντέρνας ιστορίας. Ιστορίας που αλλάζει μέρα με τη μέρα με λεπτομέρειες ίσως και ασήμαντες να καταγραφούν σε ένα μελλοντικό εγχείρημα. Αλλά όχι στο διαδίκτυο. Για το ίντερνετ ένα έτος δεν σημαίνει άλλο ένα πεταμένο ημερολόγιο. Όλα καταγράφονται. Όσο τρομακτικό και να ακούγεται αυτό, ίσως.
Μία βόλτα στην ιστορική καθημερινότητα εμφανίζει χαμένα πρόσωπα και ξεχασμένες ιδέες. Γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο, γεγονότα που άλλαξαν την άποψη κάποιου σε ένα σχόλιο. Μία παρωχημένη διαφήμιση. Ένας άθλιος ιστότοπος που μετατράπηκε σε ένα ιντερνετικό αριστούργημα. Τεχνολογία που δεν συγκίνησε. Λάθη και άνθρωποι που τα παραδέχθηκαν. Άνθρωποι που πλέον δεν υπάρχουν, αλλά η ύπαρξή τους καταγράφηκε εκτός των “μεγάλων βιβλίων”. Και ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου με την οικονομία στα ύψη. Δεν είναι ουτοπικό, συνέβη!
Αρκεί να πληκτρολογήσεις τη διεύθυνση.
Όλα είναι ζωντανά! Οι πιθανότητες είναι αμέτρητες. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα έχει τη δυνατότητα να γράψει μία άλλη Ιστορία…Αυτή των like, των upload, των απόψεων και των αμέτρητων φωτογραφιών, που διεκδικούν μία θέση στο πόδιο των αναμνήσεων. Οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος είναι “κοινωνικοί” και αυτό που μέχρι πρότινος αποτελούσε προνόμιο για λίγους μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό.
Αυτό το άρθρο θα μείνει στην ιστορία. Χωρίς υπερβολή. Κάποιος σε 100 χρόνια ίσως σε γνωρίσει από ένα όμορφο σχόλιο κάτω από αυτές τις λέξεις. Θα μάθει τι σκέφτηκες. Θα μάθει την ταυτότητά σου. Και θα μείνεις αιώνια στη θύμηση μίας εξερεύνησης. Το “προφίλ” σου φρόντισε μόνο να σε αντιπροσωπεύσει επάξια!
Ένα είναι πλέον σίγουρο. Η Ιστορία μετατρέπεται σε ιστορίες. Ιστορίες όλων!