Γεννήθηκε στη Δράμα και είναι 28 χρόνων. Πριν δώσει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ δούλεψε στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, στον «Πλούτο» του Στ. Κραουνάκη.
Έπαιξε παιδικό θέατρο στη Θεσσαλονίκη, όταν στην παρέα της έπεσε η ιδέα για τη δημιουργία μιας θεατρικής ομάδας. Ετσι δημιουργήθηκε η νέα, ανατρεπτική «Γκόλφω» σε σκηνοθεσία Σ. Κακκάλα. Η Ελένα Μαυρίδου έπαιξε την ομώνυμο ρόλο και στη συνέχεια στο «Λιωμένο βούτυρο» στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Διαθέτει ένα εξαιρετικό χάρισμα στις μεταμορφώσεις. Αλλάζει συνολικά 5-6 ρόλους και στα δύο έργα που παίζει τώρα. Εκείνη εκθειάζει τη μάσκα ως πολύ σημαντικό εργαλείο. Αλλά χωρίς το δικό της ταλέντο η μάσκα δεν αρκούσε για να μεταμφιέσει φωνή, σώμα, αίσθημα, να γίνει κάτισχνος γέρος μ' ένα βάδισμα που νομίζεις ότι θα σωριαστεί.
Δουλεύει non stop. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη με την «Γκόλφω» στο θέατρο «Πολιτεία» και τις υπόλοιπες μέρες στο «Λιωμένο βούτυρο» του Σάκη Σερέφα στο Σύγχρονο Θέατρο της Αθήνας. «Δεν κουράζομαι. Ρυθμίζω έτσι τον χρόνο μου ώστε να είμαι χαλαρή, ήρεμη. Και το απολαμβάνω».
Έχει δεχθεί κάμποσες δελεαστικές προτάσεις, αλλά δεν ενδίδει. Δηλώνει αφοσιωμένη στην ομάδα της, τον «Χώρο», που με έδρα τη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ως περιοδεύων θίασος.
Με τις βαλίτσες στο χέρι, παίζουν από το τελευταίο ελληνικό χωριό μέχρι τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: «Μ' αυτόν τον τρόπο ζωής νιώθω ελεύθερη. Πέντε μήνες στην Αθήνα και μετά φεύγουμε... Το μέλλον της ομάδας με αφορά άμεσα. Υπάρχει μια προοπτική έργων, παραγωγών. Με περιμένουν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη με τον "Απόκοπο" και μετά περιοδεία με την "Γκόλφω", αργότερα η "Ερωφίλη" και ο "Ορέστης". Δεν νιώθω δεσμευμένη, γιατί αυτό επέλεξα να κάνω».
Η Ελένα Μαυρίδου έπαιξε και στην ταινία μικρού μήκους «Μονή σειρά μαργαριτάρια», η οποία βραβεύθηκε, και στη μεγάλου μήκους «Κάτω απ' το σεντόνι». Αλλά αρνήθηκε δύο πρωταγωνιστικούς τηλεοπτικούς ρόλους.
«Μη λέω μεγάλες κουβέντες, ας αφήνω κι ένα παράθυρο ανοιχτό μήπως αναθεωρήσω στο μέλλον... Δεν σνομπάρω την τηλεόραση, απλώς η έλλειψη καλού σεναρίου και η προχειρότητα με αποθαρρύνουν. Δεν θέλω να παραπονιέμαι. Εξασφαλίζω τα χρήματα για να ζω αξιοπρεπώς».