Εφτά νέοι Τούρκοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν για πρώτη φορά τη δουλειά τους στην Αθήνα. Μας τους συστήνει η ομάδα locus athens της Μαρίας-Θάλειας Καρρά και της Σοφίας Τουρνικιώτη. Και επειδή μας έχουν συνηθίσει να παρουσιάζουν τα πρότζεκτ τους σε αντισυμβατικούς χώρους, η έκθεση «Sampling» εγκαινιάζεται απόψε (στις 8.00) στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στην Πλάκα (Αγγ. Χατζημιχάλη 6, τηλ.: 210-3243972).
Ο Δήμος Αθηναίων όχι μόνο αγκάλιασε την προσπάθεια, αλλά βρήκε την κατάλληλη αφορμή για να εγκαινιάσει τη «νέα εποχή» του Κέντρου. Από δω και στο εξής θα φιλοξενεί «εκθέσεις που αναδεικνύουν τα παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία άλλων λαών, ανοίγοντας νέους ορίζοντες διαλόγου μεταξύ τέχνης, Ιστορίας και παράδοσης».
Το κτίριο, πάντως, το επέλεξαν οι δύο επιμελήτριες, καθώς εννοιολογικά ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα της έκθεσής τους. Το σχεδίασε το 1927 ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος -ένας από τους σημαίνοντες της χώρας- για την σπουδαία Ελληνίδα λαογράφο Αγγελική Χατζημιχάλη. Όπως ακριβώς ο αρχιτέκτονας του Μεσοπολέμου προσπάθησε να συνταιριάξει το μοντερνισμό με το τοπικό και το περιφερειακό, έτσι και οι εφτά Τούρκοι καλλιτέχνες, σε μια πολυπολιτισμική πλέον εποχή, αναζητούν την ταυτότητά τους προσπαθώντας να απαντήσουν στα ίδια ερωτήματα.
Οι Φικρέτ Ατάι, Κοκέν Εργκούν, Λεϊλά Γκεντίζ, Οζλέμ Γκουνιόλ, Μουσταφά Κουντ, Αχμέτ Ογκούτ και Σενγκίζ Τεκίν, οι εφτά καλλιτέχνες, είναι όλοι γύρω στα 30. Επελέγησαν από τη locus athens να παρουσιάσουν ένα δείγμα (sampling) της δουλειάς τους. Οι Ελληνίδες επιμελήτριες ταξίδεψαν πολλές φορές στην Κωνσταντινούπολη πριν καταλήξουν, είδαν τη σημαντική Μπιενάλε της πόλης, μίλησαν με άλλους επιμελητές.
«Έχοντας επιφυλάξεις για τις εκθέσεις που έχουν ως γενικότερο θέμα τον τοπικισμό ή την πολιτική που τις συνδέει, η locus athens στοχεύει η έκθεση "Sampling" να διαβαστεί με πολύ απλούστερους όρους, χωρίς να πέσει στην παγίδα των ιδεολογιών, τον φετιχισμό του διαφορετικού και την πολυπλοκότητα των εθνικών μας συναλλαγών και αντιπαραθέσεων», εξηγούν οι επιμελήτριες.
Ορισμένοι από τους καλλιτέχνες (οι πέντε θα είναι παρόντες στα εγκαίνια) ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία. Ασχολούνται με τη φωτογραφία, τη ζωγραφική, το βίντεο, τις εγκαταστάσεις παρέχοντας ένα ιδιαίτερα αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Κάποια από τα έργα τους διαπραγματεύονται πολύ προσωπικές εμπειρίες και αφηγήσεις, ενώ άλλα αγγίζουν πιο γενικά θέματα και αγωνίες. Ο Κοκέν Εργκούν, για παράδειγμα, στο βίντεό του «The flag» (η σημαία) ασχολείται με τον εθνικισμό, «αγαπημένο» θέμα των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ η 30χρονη Οζλέμ Γκουνιόλ, που ζει και δημιουργεί, στη Φρανκφούρτη, ασχολείται με τα μίντια και τον τρόπο με τον οποίο διασπείρουν την πληροφορία στον κόσμο. Στην εγκατάστασή της θα παρουσιάσει τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων (ξένων και ελληνικών) που θα βρει και θα αγοράσει από κάποιο περίπτερο. Θα απομονώσει τις φωτογραφίες τους και θα τις απλώσει σε ένα τραπέζι...