Το αυτοκίνητο, όπως και το δέρμα σου, δεν τα πάει καλά αυτήν την εποχή. Φτιάξε το δείκτη προστασίας, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διακοπών σου.
Υψηλές θερμοκρασίες
Κίνδυνοι: Από την υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία της μηχανής του αυτοκινήτου σου.
Η πρόληψη: Πριν από τις διακοπές σου, τσέκαρε στο συνεργείο το λουρί της τρόμπας και την ίδια την τρόμπα νερού, γιατί τις επόμενες ημέρες θα δεχθούν ιδιαίτερη καταπόνηση. Ελεγξε ο δείκτης θερμοκρασίας να είναι στη μέση (όριο 90°) - αν έχει τάση να την περνάει, τότε μπορεί να φταίει και ο θερμοστάτης. Πρόσεξε το νερό του ψυγείου να είναι πάντα επαρκές.
Αν κάτσει η στραβή: Αν δεις ότι βγαίνει ατμός από το ψυγείο, άνοιξε προσεκτικά το καπό με ένα πανί στο χέρι -γιατί καίει- και περίμενε (με σβησμένη τη μηχανή) να κρυώσει το σύστημα του ψυγείου. Τότε άνοιξε -πάντα με πανί και με το πρόσωπο προστατευμένο- το 1/4 της τάπας το ψυγείου και περίμενε πάλι. Συμπλήρωσε με νερό όσο χρειάζεται, με αναμμένο πια τον κινητήρα, για να κυκλοφορήσει το νερό παντού. Αν δεις ότι η θερμοκρασία στο ταμπλό δεν κατεβαίνει, τότε υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται μηχανικό.
Άμμος και Αλάτι
Κίνδυνοι: Ο φόβος να κολλήσεις στην άμμο και το αλάτι να σου φάει το χρώμα πάντα υπάρχει.
Η πρόληψη: Μην πλησιάζεις στην παραλία εκεί που έχει άμμο. Επίσης, απόφευγε να παρκάρεις κοντά στο κύμα. Τα σταγονίδια του θαλασσινού νερού μπορούν με τον άνεμο να ταξιδεύσουν εκατοντάδες μέτρα.
Αν κάτσει η στραβή: Μπορείς να βγεις με προσοχή κάνοντας «διαδρόμους διαφυγής» τις ψάθινες ξαπλώστρες και χωρίς να μαρσάρεις το γκάζι. Οπως και να έχει, μόλις επιστρέψεις σπίτι, πλύνε (αν έχεις δική σου αποχέτευση) το αυτοκίνητο, από πάνω κι από κάτω, για να απομακρύνεις το καταστροφικό «κοκτέιλ» άμμος και θαλασσινό νερό.
Ρετσίνι
Κίνδυνοι: Αν πέσει ρετσίνι στο αυτοκίνητο και το αφήσεις, είναι πολύ πιθανό να καταστρέψει το χρώμα του.
Η πρόληψη: Το Νο 1 που μπορείς να κάνεις είναι να αποφεύγεις τον ίσκιο των πεύκων. Αν όμως αυτή είναι η μόνη επιλογή σου για την προστασία σου από το ρετσίνι, αγόρασε μία κουκούλα για όλο ή μέρος του αμαξώματος.
Αν κάτσει η στραβή: Οι επιλογές σου είναι οινόπνευμα, καθαρή βενζίνη ή ειδικό σπρέι που βγάζει ρετσίνι. Αν χρησιμοποιήσεις τα ειδικά σπρέι, μετά καλό είναι να το περάσεις και με το ειδικό κερί.
Ήλιος
Κίνδυνοι: Ξεθωριάζει το χρώμα, χαλάει τα πλαστικά, δημιουργεί ρωγμές στο ταμπλό και ξεραίνει τα λάστιχα.
Η πρόληψη σου: Μπορείς να βρεις ίσκιο, να του βάλεις αντηλιακή κουκούλα ή να το περάσεις με κερί. Καλή δουλειά για το ταμπλό κάνουν και τα σκιάδια σε χρώμα αλουμινίου ή ακόμα και μία στεγνή πετσέτα κατά μήκος του παρμπρίζ, που τη στερεώνεις με τις πόρτες. Πάρε ένα ζευγάρι ανοιχτόχρωμα καλύμματα (βαμβακερά ή λινά, ποτέ συνθετικά) για να καλύψεις τα μπροστινά καθίσματα.
Αν κάτσει η στραβή: Οι ζημιές δύσκολα διορθώνονται. Επειδή το βάψιμο ή η αλλαγή ταμπλό κοστίζουν, καλό είναι να ξαναδιαβάσεις την παραπάνω παράγραφο.
Διάβασε επίσης: Κριτήρια αγοράς για καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.