Ο Γιάννης Παπαϊωάννου, γνωστός και ως ΙΟΝ, είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής –και έκανε τα πρώτα του βήματα στη Σουηδία...
Πως ξεκίνησε η επαφή σου με τη μουσική τεχνολογία;
Στη Σουηδία, στα τέλη της δεκαετίας του '80, παράλληλα με τις σπουδές μου, μου δόθηκε η ευκαιρία να ξεκινήσω να φτιάχνω αυτό που λέμε home-studio. Να έχω στο σπίτι μου, δηλαδή, εκείνες τις μηχανές και τα μουσικά όργανα που θα με βοηθούσαν να υλοποιήσω μια μουσική ιδέα και να την ηχογραφήσω, ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επαφή με την τεχνολογία, με την πάροδο των χρόνων με έφερε όλο και πιο κοντά στον ήχο. Ωσπου σήμερα, όσον αφορά τον δικό μου ήχο σκέφτομαι περισσότερο το μετά, το συναίσθημα ή την ικανοποίηση που πιθανόν να πάρω από το πόσο πλησιάζω το όραμα, την ιδέα ή τον ήχο που έχω στο μυαλό μου.
Πώς βλέπεις σήμερα την εξέλιξη της μουσικής βιομηχανίας;
Νομίζω ότι ο κόσμος της σύγχρονης μουσικής είναι περισσότερο από ποτέ κορεσμένος από κλισέ. Κάτι που στη διαδικασία της δημιουργίας με κάνει να σκέφτομαι το κοινό όλο και λιγότερο, ίσως γιατί θεωρώ ότι το κοινό δεν «ακούει» πραγματικά πια. Οι άνθρωποι έχουν απλώς παραλύσει από τον όγκο της μουσικής που συστηματικά παράγεται και καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες, 24 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο. Συχνά σκέφτομαι πού βρίσκει καταφύγιο όλη αυτή η μουσική παραγωγή και δεν με ευχαριστεί η ιδέα ότι μπορεί να είναι παγιδευμένη σε μια συσκευή που κάποια μέρα θα ξεπεραστεί και μπορεί να την αλλάξεις.
Οι Mechanimal τι ακριβώς είναι;
Το σχήμα των Mechanimal είναι κάτι ζωντανό που συνεχώς εξελίσσεται στο μυαλό μου. Είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμη συγκρότημα. Είναι περισσότερο μια κατάσταση μεταξύ μουσικών, φωτογράφων, σκηνοθετών ή εικαστικών που συνεργάζονται για να δημιουργήσουν μαζί, ο καθένας από τον τομέα του, κάτι που ενώνει τη μουσική με την εικόνα. Κάτι που μπορεί να μεταφέρει τους κανόνες μιας κοινής αισθητικής είτε στο στενό χρονικό πλαίσιο ενός άλμπουμ είτε στο πιο ελεύθερο μιας ζωντανής παράστασης. Μεταφέροντας εικόνες από το αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν, οι Mechanimal παραμένουν ενεργά περίεργοι και πρόθυμοι να αναπτύξουν περαιτέρω αυτή την ιδέα μιας τακτικής ή μιας δράσης μέσα στην πόλη στην οποία ζούμε.
Ποια συμβουλή θεωρείς ότι είναι απαραίτητη για έναν νέο καλλιτέχνη σήμερα;
Αν έδινα μια συμβουλή σε κάποιον νέο καλλιτέχνη, θα του έλεγα να ξεχάσει ό,τι έχει διαβάσει για την εξέλιξη της μουσικής παραγωγής τα τελευταία δέκα χρόνια, και επίσης να ξεχάσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό ή τα λογισμικά προγράμματα των τελευταίων δέκα χρόνων. Είναι μια παγίδα. Επίσης, θα του έλεγα να μην ακούσει κανένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε σ' αυτά τα δέκα χρόνια, να μην αφήσει να τον επηρεάσει κανένα μουσικό blog ξανά και, ιδανικά, να απομονώσει κάπου τον εαυτό του, να μελετήσει την ιστορία της μουσικής, την ιστορία της τέχνης και την ιστορία της ανθρώπινης δημιουργίας. Να κάνει μουσική που θα βγαίνει από μέσα του και θα μιλάει αληθινά για τον εαυτό του.
Download
Το δεύτερο άλμπουμ των Mechanimal κυκλοφορεί το φθινόπωρο από την Inner Ear. Το τραγούδι-προάγγελος διατίθεται για δωρεάν download στο SoundCloud.