«Ο Θάνατος και ο Αγρότης» το ποίημα του Γερμανού συγγραφέα Johannes von Tepl και ένα από τα σημαντικότερα γερμανικά ποιήματα στα τέλη του Μεσαίωνα, το οποίο γράφτηκε γύρω στο 1401 και πρωτοτυπώθηκε το 1460, ανεβαίνει φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά στη θεατρική σκηνή του Faust (Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11).
Στο ποίημα αυτό γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στον θάνατο και σε έναν αγρότη, ο οποίος κατηγορεί το θάνατο, επειδή η σύζυγός του Margaretha πέθανε πολύ νέα. Κεντρικά θέματα του κειμένου αποτελούν οι αντίθετες απόψεις τους για τη ζωή και την ανθρωπότητα.
Η δασκάλα υποκριτικής, ηθοποιός και σκηνοθέτιδα Ρούλα Πατεράκη υποδύεται τον θάνατο. Η ερμηνεία της χωρίς κορώνες και υπερβολές, έρχεται σε αντίθεση ενδεχομένως με αυτό που περιμένει ο θεατής, καθώς παρουσιάζει με μία φυσικότητα τα επιχειρήματα υπέρ του θανάτου, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό μία οικειότητα στην έννοια της φθοράς και της σήψης.
Η ένταση τόσο στο βλέμμα της όσο και στις εκφράσεις του προσώπου της παρασύρουν τον θεατή να αισθανθεί τη δυναμική και τον λυρισμό, που αποπνέονται από το κείμενο και ταυτόχρονα να προβληματισθεί με την φιλοσοφική ανάλυση περί ζωής και θανάτου, όπως αυτό πραγματεύεται.
Ωστόσο, η χαμηλή ένταση στη φωνή δημιουργούσε δυσκολία στο κοινό στο να ακούσει όλα τα λόγια του τόσο ενδιαφέροντος από φιλοσοφικής άποψης κειμένου.
Από την άλλη ο Αλέκος Συσσοβίτης κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς περνάει στο κοινό την ένταση των συναισθημάτων που βιώνει ο πρωταγωνιστής, την απελπισία του μετά από τον απρόσμενο χαμό της νεαρής συζύγου του, ρίχνοντας στον δαιμόνιο του θανάτου το ανάθεμα. Ο Αλέκος Συσσοβίτης (αγρότης) στην προσπάθειά του να αντικρούσει από την πλευρά του τα επιχειρήματα της εξύμνησης του θανάτου από την Ρούλα Πατεράκη (θάνατο) βάζει τον θεατή στη διαδικασία να αναλογιστεί τα επίκαιρα και διαχρονικά ερωτήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα σχετικά με τη ζωή και το θάνατο.
Οι δύο επικουρικοί ρόλοι αυτοί της νοσοκόμας και του τροφίμου ψυχιατρείου, που υποδύονται η Τασία Σοφιανίδου και ο Νίκος Μαυράκης αντιστοίχως, συνεισφέρουν στην ένταση της ατμόσφαιρας, καθώς το ύφος τους είναι παγερό και οι κινήσεις τους μηχανικές και απότομες.
Τα σκηνικά της Εύας Νάθενα σε συνδυασμό με την μουσική επένδυση δημιουργούν μια μελαγχολική ατμόσφαιρα, συνεπαίρνοντας τους θεατές να αισθανθούν εντονότερα τα βαθύτερα νοήματα του έργου.
Εν κατακλείδι στην περίπτωση που επιλέξετε να παρακολουθήσετε την παράσταση “Ο Θάνατος και ο Αγρότης” μπορεί να μη βρεθείτε μπροστά σε ένα αριστούργημα του σύγχρονου θεάτρου, ωστόσο σίγουρα θα δείτε μία ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση και θα προβληματιστείτε με τα υπαρξιακής φύσης ερωτήματα που προβάλονται στο έργο.
Στοιχεία παράστασης:
Στο ρόλο του Αγρότη ο Αλέκος Συσσοβίτης και στο ρόλο του Θανάτου η Ρούλα Πατεράκη.
Συντελεστές:
Δραματουργία/ Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Σκηνικά/ Κουστούμια: Εύα Νάθενα
Παίζουν: Ρούλα Πατεράκη – Αλέκος Συσσοβίτης
Συμμετέχουν: Τασία Σοφιανίδου, Νίκος Μαυράκης
Παραστάσεις:
Από 24 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου.
Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο ώρα 21.00
Κυριακή ώρα 20:00
Διάρκεια: 80’
Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ και 10 μειωμένο (για φοιτητές και άνεργους)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2103234095
FAUST, Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι
www.faust.gr, e-mail: info@faust.gr